Γλυκό του κουταλιού ελιά και ελιά μαρμελάδα!  Μια πραγματική αποκάλυψη που λίγοι ξέρουν!!!!

Γλυκό του κουταλιού ελιά και ελιά μαρμελάδα! Μια πραγματική αποκάλυψη που λίγοι ξέρουν!!!!

 Η μαρμελάδα ελιάς είναι μια πραγματική αποκάλυψη, ευχάριστα πικάντικη, γοητευτικά αρωματική, ικανοποιητικά γλυκιά και αναπάντεχα πολύπλοκη στη γεύση.  Λίγοι το τολμούν όμως αξιζει την προσπάθεια!!!
Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην υφή της μαρμελάδας που είναι ευχάριστα πηχτή ενώ τα κομματάκια ελιάς απογειώνουν την απόλαυση.
Αυτή τη μαρμελάδα ελιάς "πάει" σχεδόν παντού. Φρέσκο ψωμί, κίτρινα και λευκά τυριά, μπισκότα, κριτσίνια, γιαούρτι, σαλάτες, δημητριακά είναι μόνο μερικοί από τους καλούς της φίλους.  
Πιο κάτω σας έχουμε δύο διαφορετικούς τρόπους!
 
Υλικά
 
• 650 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
• 300 γρ. ζάχαρη
• 300 γρ. νερό
• 1 λεμόνι, κομμένο σε τέταρτα
• 1 μήλο, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. θυμαρίσιο μέλι
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε καλά τις ελιές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας νερό μέχρι να τις σκεπάσει. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 2 φορές. 
 
Κατόπιν, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. 
 
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό και το λεμόνι και βράζουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε ένα σιρόπι. Στραγγίζουμε το σιρόπι, πιέζοντας τα κομμάτια του λεμονιού για να βγάλουν όσο χυμό έχουν. 
 
Βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα, το σιρόπι, τις ελιές, το μήλο και το μέλι. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει. 
 
Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε το μπλέντερ μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις. Διατηρούμε τη μαρμελάδα σε βάζο και στο ψυγείο.
Γλυκό του κουταλιού ελιά και ελιά μαρμελάδα
 
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
 
Για να φτιάξω το γλυκό του κουταλιού βάζω 1½ κιλό ελιές σε ένα μπολ με πολύ νερό για να ξεπικρίσουν και αλλάζω το νερό καθημερινά για 5-6 μέρες. Δοκιμάζω αν έχουν ξεπικρίσει τελείως. Βγάζω τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ζυγίζω. Θα χρειαστώ 1 κιλό ελιές, χωρίς κουκούτσι. Τις βάζω σε μια κατσαρόλα με 400 γρ. ζάχαρη και 1 λίτρο νερό και τις βράζω για 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Κατεβάζω από τη φωτιά και τις αφήνω στην άκρη για ένα βράδυ.

Την επομένη προσθέτω 200 γρ. ζάχαρη και τις βράζω για ακόμη 20 λεπτά, ώσπου να δέσει το σιρόπι τους. Προαιρετικά προσθέτω 20 κόκκους μπαχαριού και 1 ξυλάκι κανέλας σε ένα τουλπάνι, να βράσουν μαζί.

Για να φτιάξω τη μαρμελάδα ελιάς ξεπικρίζω 1½ κιλό ελιές όπως και προηγουμένως. Τυλίγω σε ένα τουλπάνι τις φλούδες και τα κουκούτσια από  5-6 μήλα. Βγάζω τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβω. Τις βάζω σε μια κατσαρόλα με 700 γρ. ζάχαρη και το τουλπάνι, για 1 βράδυ. Την επομένη προσθέτω 1 λίτρο νερό και βράζω σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά. Παίρνω τις μισές ελιές και τις πιέζω να περάσουν από λεπτό κόσκινο και να γίνουν πουρές. Τις ρίχνω ξανά στη μαρμελάδα (υλικά για 2 βάζα του 1 λίτρου, ένα για την μαρμελάδα και ένα για το γλυκό).
 
 
ΑΠΟ flashnews / ellinikaproionda / tovima
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ