ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ  Οι τράπεζες δεν αντέχουν… άλλες ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ!!!!!!

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ Οι τράπεζες δεν αντέχουν… άλλες ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ!!!!!!

Αν αναλογιστεί κανείς το τι συμβαίνει στη χώρα μας η κατάσταση που επικρατεί στη Σουηδία, στο χώρο των τραπεζών, μοιάζει με τραγική ειρωνεία. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9,4% αγγίζοντας το ποσό – ρεκόρ του 1,48 τρις κορώνες.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στη σκανδιναβική χώρα τα επιτόκια είναι αρνητικά, και οι καταθέσεις συνεπάγονται κόστη που οι τράπεζες δεν θέλουν να μεταφέρουν στους πελάτες τους για να μη τους χάσουν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι καταθέσεις αυξάνονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που δυσκολεύουν τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: τις Swedbank, Handelsbanken, SEB και Nordea.

Οι τράπεζες πληρώνουν για την τοποθέτηση χρημάτων στην κεντρική τράπεζα, η οποία έχει υιοθετήσει μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Οι τράπεζες πραγματικά δε θέλουν άλλες καταθέσεις», ανέφερε ο Karl Morris, αναλυτής στην Keefe, Bruyette & Woods στο Λονδίνο.

Αφού έπεσαν για λίγο το Μάρτιο, οι καταθέσεις στις σουηδικές τράπεζες σημειώνουν αύξηση κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να καταγράφουν ανάπτυξη 9,4% σε ένα ρεκόρ ύψους 1,48 τρις κορωνών (173 δισ. δολάρια) τον Νοέμβριο.

 Αν και οι καταθέσεις ουσιαστικά δεν αποδίδουν τίποτα, αυτήν την περίοδο αποτελούν καλύτερη επιλογή σε σχέση με την αγορά μετοχών. Ο δείκτης αναφοράς για τις σουηδικές μετοχές έχει βουτήξει πάνω από 20%, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Η αποταμίευση στην τράπεζα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια εναλλακτική της τοποθέτησης σε μετοχές», εξήγησε ο Tor Borg, ανώτατος οικονομολόγος στην SBAB, προσθέτοντας πως «όπως όλοι ξέρουμε, το μηδέν εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το μείον».

 

ΑΠΟ  nocomments

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ