ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ... Ανασφάλιστους επαγγελματίες , Άνεργους , Καρκινοπαθείς- Θεώρηση βιβλιαρίου ΙΚΑ με 50 ένσημα !!!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ... Ανασφάλιστους επαγγελματίες , Άνεργους , Καρκινοπαθείς- Θεώρηση βιβλιαρίου ΙΚΑ με 50 ένσημα !!!

Την παράταση για ένα ακόμα έτος, του δικαιώματος παροχής πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους αλλά και για ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες και μηχανικούς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, έως 12.000 ευρώ προωθεί η κυβέρνηση.

Η παράταση θα αφορά την συνέχιση του μέτρου που παρέχει θεώρηση βιβλιαρίου του ΙΚΑ με 50 ένσημα αλλά και ασφάλιση σε πρώην επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

Μία απο τις διατάξεις που θα παραταθεί είναι η παροχή ασφαλιστικής ικανότητας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με 50 ένσημα, αντί για 100 που προβλέπει ο σχετικός νόμος, στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και για το 2016.

Επίσης θα περιλαμβάνει επίσης την παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε ανέργους και ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ) και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Επίσης αναμένεται να δοθεί παράταση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υπερηλίκων, ανασφάλιστων και ομογενών, στους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση είχε περικόψει τις συντάξεις του ΟΓΑ, ύψους 360 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα θα δοθεί παράταση στην ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α, 273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος, παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2016.

Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται ήδη και η ισχύς του, ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, με τη διάταξη που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να παρέχει το ίδιο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από την 1η Μαρτίου 2016 και για άλλο ένα έτος.

Την κάλυψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών και την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει «ορατή ενίσχυση για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια» στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Το 2016 δίνονται για τις λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων 1,672 δις ευρώ, ενώ το 2015 είχαν δοθεί 1,388 δις ευρώ.

Το θέμα της έλλειψης φαρμάκων καρκινοπαθών τις πρώτες ημέρες του νέου έτους έθεσε με ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο Α. Ξανθός επεσήμανε ότι υπήρξε αλλαγή του συστήματος χορήγησης των φαρμάκων. «Ότι δημιούργησε πρόβλημα, δημιούργησε. Ήταν μία αρρυθμία και αυτό και μας λυπεί και μας προσβάλλει και μας εκθέτει ως ανθρώπους της δημόσιας υγείας», παραδέχθηκε ο Α. Ξανθός και πρόσθεσε: «σήμερα το πρόβλημα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως, έχει αποκατασταθεί πλήρως η επάρκεια φαρμάκων αυτού του τύπου στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση για να μην ξεφύγει πλήρως η δαπάνη, γιατί είναι "κλειστή" δαπάνη». «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή άλλαξε το καθεστώς στην προμήθεια ακριβών φαρμάκων. Η αλλαγή ήταν μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και προαπαιτούμενο για την πρώτη δόση. Σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία δεν έγινε έγκαιρα η προετοιμασία. Ως τώρα τα φαρμακεία των νοσοκομείων έδιναν το "στερείται" στους καρκινοπαθείς και πήγαιναν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να το προμηθευτούν. Με την ρύθμιση αυτή, αυτή η διαδικασία τελειώνει. Η ιστορία με τα "στερείται" συνέβη το 2012-21013 και τότε βρέθηκε αυτή η λύση να μετακυλιστεί το κόστος στον ΕΟΠΥΥ», εξήγησε ο υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει επέκταση της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία». «Θα καλύψουμε και το κενό στη φροντίδα των ανασφάλιστων καρκινοπαθών, που και τώρα τα νοσοκομεία το κάλυπταν παρατύπως», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Ξανθός.

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε ότι η αλλαγή του συστήματος έγινε «μέσα σε μία νύχτα» και πρότεινε να επιστρέψει το σύστημα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ο υπουργός της απάντησε ότι τώρα «μπαίνει οροφή στην νοσοκομειακή δαπάνη. Η συμφωνία λέει ότι αν ξεπεράσει το όριο των 570 εκατ. ευρώ για νοσοκομειακά φάρμακα, το επιπλέον κόστος επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το όριο δαπάνης φέτος ήταν 600 εκατ. και πέρυσι 459 εκατ. ευρώ. Το αυξήσαμε σημαντικά ακριβώς διότι συνυπολογίσαμε το κόστος των ακριβών φαρμάκων».

Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο θεσμοθετείται η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας των ανασφαλίστων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ανασφάλιστοι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 2,5 εκατ και οι σχετικές δαπάνες -που υπολογίζονται σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- σε 100 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί την κατάρτιση Λίστας Χειρουργείου σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακά, σε μια προσπάθεια να καταργήσει το ...γρηγορόσημο στα τακτικά ιατρεία. Η κατάρτιση της λίστας γίνεται κατόπιν ιατρικής τεκμηρίωσης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από τους γιατρούς των ΤΕΠ, των εξωτερικών ιατρείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία «γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας» σε κάθε νοσοκομείο που θα είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για την υποδοχή, ενημέρωση για τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ασθενών, την παρακολούθηση διακίνησης των ασθενών, τη συλλογή καταγγελιών και τη διευκόλυνση υποβολής αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη.

ΑΠΟ     
dikaiologitika

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ