ΛΙΓΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.. Το κερί του αυτιού σας, η κυψελίδα, και ο σωστός καθαρισμός του χωρίς φάρμακα!!!

ΛΙΓΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.. Το κερί του αυτιού σας, η κυψελίδα, και ο σωστός καθαρισμός του χωρίς φάρμακα!!!

Κάποιος είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να βάζετε στο αυτί σας κάτι μικρότερο από τον αγκώνα σας. Αυτή η περιγραφική σύσταση, σκοπό είχε να τονίσει το γεγονός ότι στην ουσία δεν πρέπει να βάζουμε τίποτα μέσα στο κανάλι του αυτιού μας για να το καθαρίζουμε από κερί ή κάτι άλλο.

Το κερί των αυτιών (αποκαλείται επίσης κυψελίδα), δημιουργείται από αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών. Το κερί εκκρίνεται κυρίως στο εξωτερικό μέρος του ακουστικού πόρου (το εξωτερικό κανάλι του αυτιού). Συνήθως μαζεύεται και προχωρά προς τα έξω παρασύροντας σκόνη και ακαθαρσίες μαζί του. 

Το κερί των αυτιών είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους. Όταν υπάρχει σε κανονικές ποσότητες στο κανάλι του αυτιού, καλύπτει το δέρμα και λειτουργεί ως απωθητικό νερού. Αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού. Προστατεύει τα αυτιά από σκόνη, ακαθαρσίες και βακτηρίδια (έχει όξινες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες). Η απουσία κεριού, οδηγεί σε ξηρό κανάλι που συνοδεύεται από φαγούρα.

Το κανάλι του αυτιού έχει μηχανισμό αυτοκαθαρισμού. Στους περισσότερους ανθρώπους, μια μικρή ποσότητα κεριού φεύγει προς τα έξω, μεταφέροντας νεκρά κύτταρα δέρματος, σκόνη ή άλλες ακαθαρσίες, στεγνώνει, κάποτε διασπάται και απομακρύνεται φυσιολογικά από το αυτί. Αντικαθίσταται από νέο κερί που δημιουργείται από τους αδένες.

Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να εκκρίνεται υπερβολική ποσότητα κεριού ή ακόμη να μην αποβάλλεται προς τα έξω. Επίσης, η προσπάθεια καθαρίσματος του αυτιού με ξυλαράκια με βαμβάκι στην άκρη, σπρώχνει το κερί προς τα μέσα στοιβάζοντας το. Έτσι επιδεινώνεται το πρόβλημα συσσώρευσης κεριού στο αυτί.

Υπολογίζεται ότι 10% των παιδιών και 5% των ενηλίκων, έχουν αποφραγμένο κανάλι αυτιού λόγω συσσώρευσης κεριού (βύσμα κυψελίδας). Η συσσώρευση του κεριού το κάνει πιο σκληρό και δύσκολο να φύγει φυσιολογικά.

Τα συμπτώματα του μπλοκαρίσματος του καναλιού των αυτιών λόγω κεριού περιλαμβάνουν:

 1. Μείωση της ακοής. Η συσσώρευση κεριού με απόφραξη του καναλιού του αυτιού, είναι από τις συχνότερες αιτίες απώλειας ακοής
   
 2. Αίσθημα πληρότητας του αυτιού
   
 3. Πόνος στο αυτί
   
 4. Βουητό (εμβοές).                                                                                                                                                                                                                       

  Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να αφαιρέσετε την περιττή κυψελίδα από τα αυτιά σας:

  Αλατούχο διάλυμα

  Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε περίπου μισό φλιτζάνι ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Στη συνέχεια βουτήξτε στο διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πιέστε το ώστε να στάξουν μερικές σταγόνες μέσα στο αυτί σας. Κρατήστε το κεφάλι σας με ελαφρά κλίση προς τα πάνω. Μείνετε σε αυτή τη θέση για αρκετά δευτερόλεπτα, ώστε το διάλυμα να φτάσει στο βάθος του ακουστικού καναλιού. Τώρα, γείρετε το κεφάλι σας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να στραγγίξετε το διάλυμα από το αυτί σας. Κάντε το ίδιο και με το άλλο αυτί.

  Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξιζενέ)

  Αναμείξτε ίσα μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου και νερού. Βεβαιωθείτε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, δεν είναι πάνω από 3%, αλλιώς, μπορεί να είναι επιβλαβές. Ρίξτε λίγες σταγόνες από αυτό το διάλυμα στο αυτί σας γέρνοντας το κεφάλι σας στο πλάι. Μείνετε σε αυτή τη θέση για λίγη ώρα και στη συνέχεια γείρετε το κεφάλι σας προς την αντίθετη πλευρά και αφήστε το διάλυμα να στραγγίξει.

  Baby Oil / γλυκερίνη

  Μπορείτε να μαλακώσετε την κυψελίδα στο αυτί βάζοντας λίγες σταγόνες baby oil με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου. Αφήστε το λάδι να δράσει για λίγη ώρα, τοποθετώντας ένα κομμάτι βαμβάκι στο άνοιγμα του αυτιού. Αυτό εμποδίζει το λάδι να στάζει προτού φθάσει στο κερί του αυτιού. Βγάλτε το βαμβάκι και γείρετε το κεφάλι σας από την άλλη πλευρά για να στραγγίξει το επιπλέον λάδι από το αυτί.

Σε περίπτωση που έχουμε ενοχλήσεις στα αυτιά, είναι προτιμότερο να ζητούμε συμβουλή γιατρού!!!

                                                                                                              

​​ΑΠΟ    medlook / onmed

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ