ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1843 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ !!! ΒΙΝΤΕΟ!!!

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1843 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ !!! ΒΙΝΤΕΟ!!!

Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

 ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΤΟ 1938 !

 

Γεννήθηκε στὶς 3 Ἀπριλίου τοῦ 1770, στὴ ρίζα ἑνὸς δένδρου, σὲ ἕνα ἀπόκρημνο βουνὸ τῆς Μεσσηνίας, τὸ ἐπονομαζόμενο Ραμαβούνι. Ἦταν γιὸς τοῦ ἡρωικοῦ ἀρχηγοῦ τῶν ἁρματολῶν, Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη, ποὺ ἦταν ὁ φόβος καὶ ὁ τρόμος τῶν Τούρκων καὶ ἔπεσε μαχόμενος τὸ 1780 στοὺς Πύργους τῆς Καστανιᾶς, μεταξὺ Γυθείου καὶ Σπάρτης. Μητέρα του ἦταν ἡ καπετάνισσα Ζαμπία, ἡ ὁποία συνέχισε τὸν ἀγῶνα τοῦ συζύγου της μὲ βοηθό της τὸν δεκαετῆ γιό της Θεοδωράκη. Τὸ ὄνομά του τοῦ τὸ ἔδωσε ὁ ἀνάδοχός του Ρῶσος ναύαρχος Θεόδωρος Ὀρλώφ.

Γαλουχήθηκε μὲ τὰ νάματα τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἦταν εὐλαβὴς ἐνσυνείδητος, ὀρθόδοξος Χριστιανὸς καὶ ὅλοι ἐθαύμαζαν τὴν ὀξυδέρκεια, τὴν ἰσχυρὴ θέλησί, τὸν ἀκέραιο χαρακτῆρα, τὴν γεναιότητα, τὴν ἐπιβλητικὴ βροντερὴ φωνή, τὴν σωστὴ ἐκτίμησι τῶν γεγονότων καὶ τὴν ἄριστη στρατηγική του καὶ ἐπαξίως ἀνεδείχθη σὲ θρυλικὸ ἡγέτη.

Μὲ τὴν σύζυγό του Αἰκατερίνη
ἀπέκτησε τρεῖς γιούς, τὸν Πάνο, τὸν Ἰωάννη ἤ Γενναῖο καὶ τὸν Κωνσταντίνο ἤ Κολίνο καὶ δύο θυγατέρες, τὴν Γεωργίτσα καὶ τὴν Ἑλένη.

Ἀλλὰ ἐπάνω ἀπ’ὅλα ἀγωνιζόταν ἀνιδειοτελῶς γιὰ τὴν ἀνατίναξι τοῦ βάρβαρου τουρκικοῦ ζυγοῦ καὶ τὴν ἀπελευθέρωσι τῆς Ἑλλάδος.

Μὲ τὸ μεγάλο χάρισμα τῆς εὐφράδειας καὶ τῆς πειθοῦς, ποὺ τοῦ εἶχε χαρίσει ὁ Θεός, μαγνήριζε ὅλους γύρω του καὶ τοὺς καλοῦσε σὲ γενικὸ ξεσηκωμὸ καὶ συστράτευσι ἐναντίον τῶν βαρβάρων Τούρκων Μωαμεθανῶν.

 

Ἔφθασε μέχρι καὶ τὸ Ἅγιο Ὄρος, γιὰ νὰ προσευχηθῇ καὶ νὰ καλέσῃ τὸν Χριστὸν ὡς Ἐλευθερωτὴ τοῦ Ἔθνους.

Ὁ Κολοκοτρώνης μὲ τὴν διορατηκότητά του καταλάβαινε ὅτι οἱ Ἕλληνες, μόνον ἄν βασισθοῦν στὶς δικές τους δυνάμεις θὰ ἐλευθερωθοῦν καὶ νὰ μὴ περιμένουν στὴν πρᾶξι καμία βοήθεια ἀπὸ τοὺς ξένους, ἀλλὰ νὰ συμμαχήσουν μὲ προσευχή, νηστεία καὶ ἐγκράτεια μὲ τὸν Χριστὸ γιὰ νὰ βοηθήσῃ στὴν ἀπελευθέρωσι τῆς Ἑλλάδος. Αὐτὸ τὸ ἐπίστευε ἀπόλυτα καὶ διαλαλοῦσε: «Ὁ Θεὸς ἔβαλε τὴν ὑπογραφή του γιὰ τὴν ἐλευθερία τῆς Ἑλλάδος καὶ δὲν τὴν παίρνει πίσω.

 Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τσεργίνης. Αργότερα, ο παππούς του, Γιάννης Μπότσικας (Τσεργίνης), υιοθέτησε το «Κολοκοτρώνης» ως οικογενειακό όνομα, σαν μετάφραση του αρβανίτικου παρωνυμίου "Μπιθεκούρας" που του αποδόθηκε από κάποιον Αρβανίτη. Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι τηςΜεσσηνίας, καταγόταν από το Λιμποβίσι της Καρύταινας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αλωνίσταινα της Αρκαδίαςπου ήταν τόπος καταγωγής της μητέρας του, Ζαμπίας Κωτσάκη. Ο πατέρας του Θεόδωρου, Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, πήρε μέρος στην ένοπλη εξέγερση η οποία υποκινήθηκε από την Αικατερίνη Β' της Ρωσίας το 1770 και σκοτώθηκε μαζί με δύο αδελφούς και τον φημισμένο Παναγιώταρο στον πύργο της Καστάνιτσας από τους Τούρκους.

Από μικρός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ακολούθησε τον πατέρα του στις διάφορες περιπέτειές του. Σε ηλικία μόλις 15 ετών έγινε αρματωλός εναντίον των κλεφτών που λυμαίνονταν την περιφέρεια του Λεονταρίου.

Η δράση του Κολοκοτρώνη σιγά-σιγά απλώθηκε, μαζί με τη φήμη του, σ' όλη την Πελοπόννησο. Το 1802 είχε γίνει τόσο επικίνδυνος στους κατακτητές, ώστε ο βοεβόδας της Πάτρας πέτυχε να εκδοθεί σουλτανικό φιρμάνι που τον καταδίκαζε σε θάνατο και ανάθετε την εκτέλεση στους προεστούς, που αν δεν κατόρθωναν να τον σκοτώσουν θα εκτελούνταν οι ίδιοι.

Έχοντας αποκτήσει πείρα και στη θάλασσα ως κουρσάρος, το 1805 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 1806 και ενώ βρισκόταν στηνΠελοπόννησο βγήκε διάταγμα δίωξής του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακολουθήσει πολύμηνη περιπετειώδης και δραματική καταδίωξή του από τους Τούρκους σε πολλά χωριά και πόλεις της Πελοποννήσου. Κατάφερε - μαχόμενος - να διαφύγει τελικά με πλοιάριο, φεύγοντας από περιοχή στα δυτικά του Λακωνικού κόλπου και περνώντας στα ρωσοκρατούμενα Κύθηρα με ενδιάμεση στάση στην Ελαφόνησο λόγω κακοκαιρίας. Από το 1810 υπηρέτησε στο ελληνικό στρατιωτικό σώμα του αγγλικού στρατού στη Ζάκυνθο, όπου γρήγορα διακρίθηκε για τη δράση του εναντίον των Γάλλων και έφτασε στο βαθμό του ταγματάρχη.

Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και τον Ιανουάριο του 1821 ξαναγύρισε στη Μάνη όπου άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο γνωρίζοντας ότι η ημέρα έναρξης ήταν η 25 Μαρτίου. Βρέθηκε στην Καλαμάτα κατά την αναίμακτη κατάληψη της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821 υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και την πομπώδη δοξολογία. Την επομένη κινήθηκε προς Μεγαλόπολη με τον Νικηταρά και την 25 Μαρτίου το πρωί βρίσκονταν στον Κάμπο της Καρύταινας ή της Μεγαλόπολης. Ο Κολοκοτρώνης έμεινε στο χωριό Τετέμπεη ενώ ο Νικηταράς στα "πίσω χωριά" ή Σιαμπάζικα. Είχε οριστεί στις 25 Μαρτίου να βρίσκοναι όλοι οι οπλαρχηγοί στις επαρχίες τους ώστε να κηρυχθεί η Επανάσταση, όπως και έγινε.

 
Άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (έργο του Ιωάννη Βούλγαρη 1937) στο Πεδίον του Άρεως

Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι (14 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου πολλές φορές προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά παρ'όλα αυτά δεν απέφυγε τη ρήξη. Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματά του σχετικά με την κατάληψη της Τριπολιτσάς:

Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Άιντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί», και διέταξα και το έκοψαν.

Ο Σουλτάνος ζήτησε τη βοήθεια της Αιγύπτου για να σταματήσει την Επανάσταση, οπότε ο γιος του Μεχμέτ Αλή και διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου Ιμπραήμ αποβιβάστηκε το 1825 στην Πελοπόννησο. Η Σφακτηρία και το Ναυαρίνο έπεσαν στα χέρια των Αιγυπτίων και τότε ο Κολοκοτρώνης αποφυλακίστηκε για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Χωρίς πολυάριθμο στρατό ξεκίνησε και πάλι τον κλεφτοπόλεμο, που διήρκεσε ως το 1828, όταν στην Ελλάδα έφτασε το στράτευμα του στρατηγού Μεζόν με εντολή του Καρόλου Ι´ της Γαλλίας για να διασώσει την Ελλάδα από τα αιγυπτιακά στρατεύματα (η Γαλλική Εκστρατεία του Μωριά).

Αξίζει να τονιστεί η στρατηγική φυσιογνωμία του Κολοκοτρώνη, καθώς διοικούσε τα στρατεύματα με ιδιοφυή τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τακτικές του κλεφτοπολέμου, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται το στράτευμα στην αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου. Ενδεικτικό της δυσκολίας του αγώνα του 21 είναι το παρακάτω απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του:

O Ιμπραΐμης μου επαράγγειλε μια φορά διατί δεν στέκω να πολεμήσωμεν (κατά μέτωπον). Εγώ του αποκρίθηκα, ας πάρη πεντακόσιους, χίλιους, και παίρνω και εγώ άλλους τόσους, και τότε πολεμούμε, ή αν θέλη ας έλθη και να μονομαχήσωμεν οι δύο. Αυτός δεν με αποκρίθηκε εις κανένα. Και αν ήθελε το δεχθή το έκαμνα με όλην την καρδιάν, διότι έλεγα αν χανόμουν, ας πήγαινα, αν τον χαλούσα, εγλύτωνα το έθνος μου.

Επίσης μεγάλη σημασία έδινε στην καταστροφή των πόρων (τροφές - ζωοτροφές) του αντιπάλου, καθώς και στην εξασφάλιση τροφής για το στράτευμα του. Αναγνώρισε πολλές φορές το έργο και τη σημασία των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που εξασφάλιζαν με τα χιλιάδες ζώα τους τροφή για την υποστήριξη των μαχητών και γενικά της επανάστασης.

Ως το τέλος της Επανάστασης ο Κολοκοτρώνης συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και που Όθωνα. Το 1833, όμως, οι διαφωνίες του με την Αντιβασιλεία τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλι στις φυλακές του Ιτς-Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλοΔιήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το πρωί, από εγκεφαλικό επεισόδιο, έχοντας επιστρέψει από γλέντι στα βασιλικά ανάκτορα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

https://

 

https://

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ